Monday, August 23, 2010

Hilangnya permata berharga......

Salam ramadhan..ok mlm ni tiba2 sya rasa trpanggil untuk buka blog n taip entry ni..HILANGNYA PERMATA BERHARGA!!..HIhi..mcm gempak ja kn tjuk ni..apakah permata berharga yg dimaksudkan ni?fikir2 kn dan renung2kan dan selamt beramal..hhi..ni ucapan yg slalu kte dgr kn..hiihi..

***********************

Tghri td masa blik dari test OSHA cuaca mmg panas terik,pas2 dlm pkul 1 cuaca bertukar mendung berarak kelabu n then sekitar bumi parit raja bertukat mnjadi basah..hihi..jd al biasalah klu dh hujan2 ni,aktivitinya agk menarik..tarik selimut n then tido..hihi..tp dek kepntan yg amt sgt,sya xblh nk tdo,so sy amik la majlh solusi isu 22 ni..tiba2..jeng2..hhi..jumpa la 1 part pasal soal jawab fiqah..sya tertarik pada 1 soalan ni..soalannya ber bunyi mcm ni...

"Sekiranya kite mnjumpai barang yang berharga di tempat umum,apakah tindakan yang patut dilakukan supaya ia tidak diambil oleh orang yang rosak hatinya?Bolehkkah barang tersebut dimiliki dan digunapakai sekiranya tiada siapa yng menuntutnya setelah sekian lama??"

HIHI..bukan main intronye pnjg lebar..actlly tjuk yng sya nk crita ni adalh berkaitan ngn barang yang hilang..tajuk bkn main lg kn..hihi..


******************************

ok berbalik pada soalan td,jawapannya disini adalh,terdpt 2 keadaan,makruh mengmbil/mengutip brg yg dijumpai sekiranya tidak yakin dpt menjaga brg tersebut,ttp mnjdi sunah pula bagi mereka yg amanah dlm tindakannya.

terdpt 4 kategori brng yg dijumpai:
1)brg yg brharga/brnilai serta tdk mudh rosak spt emas,perak,dan seupamanya.
2)brg yg x thn lama bhkan cpt rosak spt mknn sayur dan buah segar
3)brg yg blh tahan lama sekiranya dikeringkan spt anggur dan tamar(kurma)
4)binatng.(terbahagi kpd 2.pertama bntng yg xpndai mjga dirinya sendiri drpd gangguan bntg buas/manusia iaitu kmbing,ank lmbu dn seupamanya dan yg kedua adlah bntg yg boleh mnjga dirinya spt lembu,unta,kuda dan seupamanya.)


Antara tindakan yg boleh diambil:-

Orng yg terjumpa brg yg hilng ini sunatkn untuk menulis sifat2nya,masa dan tmpat yg dijumpai tkut dikhuatiri kite akn lupa...

ok..bagi brg dlm kategori prtama. Jika anda mahu memilikinya/mnjganya anda diwajibkn mmbuat pengumuman slma tempoh stahun smada pengumuman di tmpt brg yg dijumpai ataupn di media massa..
manakala brg dari kategori kedua dan ketiga,bolehla membuat pengumuman dlm sekadra masa yg singkat.jika brg yg dijumpai itu tdk bernilai xperlulah membuat pengumuman.

Dan binatng yang boleh mnjaga dirinya spt unta,lembu kuda dan seupamanya adalh haram mengambilnya..sebagaimana sabda Nabi saw yg bermaksud:"biarknlah binatng itu.ia mampu mencari air sendiri dan mencari mkn sendiri sehingga bertemu dengn tuanya..

Wlaubagaimanapn bintng spt kmbing,ank lembu dan seupamanya blh membuat plhan sama ada:

1)memakannya n mnjadi penhutang kpd pemiliknya
2)membiarkan /melepaskn begitu sj
3)mjga bntng itu dgn perkhidmatan percuma/mnjualnya dng mnyimpan wang tersebut utk pemiliknya..


p/s>>>Oleh itu urusan ini perlulah sifat amanah si penemu agar tiada sbrng perkhianatan brlaku atas brng tersebut.Sabda baginda yng bermaksud:"Tiada iman bagi yang tiada amanah dan tiada agama bagi orng yang tidak (dipercayai)janjinya."(Riwayat Ahmad dan al- Tabrani)


****************************

Sekian..hihi..tingat lak pasal citer nujum pak belalang, blalang bwa blik kambing ngn lembu yg dicuri oleh si penyamun 2 org tu..hihi..